Niet wachten op EU met e-facturering

E-factureren is al langere tijd een veelbesproken onderwerp. De Europese Commissie wil e-factureren in 2018 gaan invoeren. Nederland wil hier echter niet op wachten. VNO-NCW en MKB-Nederland zijn met minister Kamp van Economische Zaken en andere overheden overeengekomen om op termijn te stoppen met het sturen van papieren facturen en digitale facturen in ‘eigen’ formats. In plaats daarvan moeten facturen in één bepaald digitaal format worden gestuurd. Hiermee loopt Nederland voorop in het doorvoeren van e-facturatie.

750 miljoen per jaar

Ondernemingsorganisaties in Nederland verwachten dat e-facturering in Nederland 750 miljoen euro per jaar kan schelen. De schattingen lopen uiteen, maar bedrijven zijn nu 3 tot 30 euro per factuur kwijt. ‘Deze kosten zitten met name in het handmatig invoeren van de facturen in gebruikte systemen en de fouten die daar bij gemaakt worden’, aldus VNO-NCW en MKB-Nederland.

Waarom wachten?

Er zijn al heel veel systemen in gebruik die geschikt zijn voor e-facturering. Ook veel facturerende sectoren als uitzendbureaus, de voedingsindustrie, de bouw en het transport zijn er al mee bezig of voorstander van. Economische Zaken is van mening dat wanneer een systeem technisch werkt, e-facturering verplicht gesteld moet worden voor facturering met de overheid. Ondernemingsorganisaties vinden echter dat het Europese streven naar e-facturering veel tijd in beslag neemt. Het gaat onder meer over de keuze van het format en de factuurindeling die moet worden aangehouden. Het is echter helemaal niet nodig om hier op te wachten. De kostenbesparing die te realiseren is met e-facturatie maakt het interessant om hier nu al mee aan de slag te gaan. ‘Wij gaan in ons eigen tempo aan de slag’, aldus de ondernemersverenigingen. Er zijn dan ook al voldoende toekomstbestendige oplossingen die u hierbij kunnen helpen, zoals Easy Distribution.

Easy Exchange

Easy Exchange is onze oplossing voor e-facturatie. Easy Exchange is de laagdrempelige oplossing voor het ontvangen én verzenden van e-facturen via het beveiligde Europese e-facturatie netwerk (PEPPOL). Dé e-facturatie oplossing, ongeacht het bestandsformaat (PDF, XML, UBL) en ongeacht uw ERP/financieel systeem. Easy Exchange kan zowel verkoopfacturen digitaal versturen als inkoopfacturen digitaal ontvangen.

Meer informatie en contact

Wacht niet langer (op de overheid) en laat u informeren over de mogelijkheden van e-facturatie met Easy Exchange.

Ja, ik wil graag meer weten